Gradonačelnik Radojičić: Cilj je ostvaren, Tiršova 2 se gradi

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da izgradnja nove dečje klinike Tiršova 2 napreduje, te da je taj projekat, zajedno sa ekologijom, sublimirao sve njegove želje i nastojanja na funkciji gradonačelnika u prethodnom mandatu. On je gostujući u emisiji „Dan po dan” televizije Tanjug precizirao da je taj projekat zapravo bio glavna ideja, „hajlajt” i tačka od koje je krenuo da se bavi ovim poslom jer je po profesiji lekar i da se to preslikavalo i na druge za Beograd veoma značajne projekte.

– Temeljna jama ovog objekta dimenzija je 100 puta 72 metra i dubine 21 metar, što ukazuje na to da je veoma zahtevno gradilište. U ovom trenutku stiglo se do dvanaestog metra dubine, te se očekuje da ova, najzahtevnija faza bude završena do kraja novembra. Dubina će biti skoro u nivou auto-puta, jer je namera da automobili mogu da uđu direktno u objekat preko kružnog toka – precizirao je Radojičić.

Procedure Evropske unije i banke su složene i morale su da se ispoštuju, tako da je naprosto bilo potrebno vreme zbog čega se ovaj projekat ne realizuje brže, pojasnio je Radojičić.  

– Taj projekat je planiran još od osamdesetih godina prošlog veka. Sama Univerzitetska dečja klinika osnovana je 1924. godine, a 1936. je počeo da se gradi sadašnji objekat Tiršova 1 po projektu poznatog i uvaženog arhitekte Milana Zlokovića, što je tada bio važan događaj za čitavu zemlju. Završen je pred Drugi svetski rat i tada je bio jedna od najlepših zgrada u Evropi u kojoj su se lečila deca. Tada smo bili i vodeći u Evropi u ovoj oblasti. Sedamdesetih godina napravljen je Institut za majku i dete i faktički od tog perioda nije bilo značajnijih ulaganja u dečju medicinu. Iako se još od osamdesetih godina govorilo o potrebi za novom bolnicom, imali smo sreću ili privilegiju da smo sada započeli izgradnju Tiršove 2 – kazao je Radojičić.

Ova bolnica biće moderna, prestižna i verovatno među najboljima u Evropi i svetu kako po objektu i opremi u njoj tako i po našim izuzetno stručnim lekarima i medicinskom osoblju, objasnio je gradonačelnika Beograda.

– Objekat Tiršove 2 imaće tri podzemna nivoa gde će biti garaže, zatim dva suterena, prizemlje i još pet spratova, ukupno 60 hiljada kvadratnih metara, od čega je četrdeset hiljada kvadrata medicinskog prostora. Koncept lečenja biće takav da je planirano da deca provode što je moguće manje vremena u bolnici, te da bude više dnevnih bolnica, a da samo najteži pacijenti ostaju duže. Pedeset kreveta će biti u dnevnim bolnicama, a sama bolnica imaće dvadeset različitih polikliničkih ambulanti, zatim devet operacionih sala, šest u jezgru, a tri bliže dnevnim bolnicama i hitnom prijemu. Sve sale biće opremljene najsavremenijom medicinskom opremom – rekao je Radojičić.

Izgradnja Tiršove 2 znači i nova radna mesta za lekare i medicinske radnike, naročito za mlađe ljude, dodao je Radojičić. Ideja je da se bolnica „veže” za moderne naučne projekte, čime će mladima biti omogućeno da se bave i naučnim radom i da na tom polju napreduju, te da u krajnjoj instanci ostanu ovde.

izvor> beograd.rs

foto>beograd.rs