петак
септембар, 29

Srbija ima jasan pravac i viziju u oblasti zaštite životne sredine, kaze Ministarka zaštite životne sredine – Vujović

Predstavljena u:

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je danas da su Vlada Srbije i resorno Ministarstvo jasno odredili prioritete u zaštiti životne sredine, a to podrazumeva posvećenost svim aktivnostima iz Zelene agende za Zapadni Balkan čime će se značajno unaprediti stanje u ovoj oblasti.

Vujović je na Kalemegdanu otvorila manifestaciju povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine i naglasila da je čista i zdrava životna sredina od suštinske važnosti za budućnost, a strateški put Srbije pridruživanje EU.

Ministarka je navela da se otvaranjem Klastera 4 i Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, potvrdila rešenost Srbije za usklađivanjem sa svim standardima EU.

Prema njenim rečima, prioriteti kojima smo posvećeni odnose se na poboljšanje kvaliteta vazduha, unapređenje sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i na borbu protiv klimatskih promena.

Samo povećanje budžeta našeg Ministarstva za blizu 90 odsto u odnosu na 2020. godinu jasno pokazuje da je ulaganje u zaštitu životne sredine prioritet i da će se u narednom periodu realizovati značajni infrastrukturni projekti, koji će unaprediti ekološku sliku naše zemlje, rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da se u gotovo svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji trenutno realizuju zeleni projekti, među kojima su i projekti za pravilan tretman otpadnih voda, ali i projekti za pravilno upravljanje komunalnim otpadom.

To će se, dodala je ona, pozitivno odraziti na kvalitet životne sredine, ali i na kvalitet života građana.

Veliki odziv lokalnih samouprava na naše javne konkurse za zamenu kotlova u javnim ustanovima i domaćinstvima, pošumljavanje i zaštitu zemljišta, govori u prilog tome da svest o zaštiti životne sredine i kvalitetu vazduha na lokalnom nivou značajno raste i da smo odlučni na svim nivoima da radimo na poboljšanju životne sredine, rekla je Vujović.

Ministarka je napomenula da će od postojećih 3.500 divljih deponija u Srbiji do septembra biti uklonjeno 700 deponija i dodala da država sistemski radi i na rešavanju pitanja istorijskog otpada u skladu sa evropskim standardima, kao i da će u naredne dve godine na taj višedecenijski problem konačno biti stavljena tačka.

Sve ove aktivnosti su potvrda da Srbija ima jasan pravac i viziju u oblasti životne sredine, ali je izuzetno važno da radimo i na podizanju svesti građana da samo udruženim snagama možemo da osiguramo čistiju budućnost, poručila je Vujović.

Obraćajući se prisutnima, Vujović je čestitala Dan zaštite životne sredine i zahvalila EU partnerima na finansijskoj, stručnoj i operativnoj podršci koju pružaju Srbiji, uz poziv građanima da čuvaju životnu sredinu.

Obeležavanje Evropske zelene nedelje u Srbiji otpočelo je implementacijom Projekta odvajanja otpada u domaćinstvima u četiri regiona, odnosno 17 gradova i opština, s ciljem povećanja stope reciklaže.

Današnja mnifestacija u Beogradu, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, ujedno je i završni događaj u okviru ovogodišnje Evropske zelene nedelje.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...

(FOTO) Na severu Kosova i Metohije nastavljena prekomerna demonstracija...

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da je jutros na severu Kosova i...

Uhapšen muškarac u Kruševcu zbog teške saobraćajne nesreće sa...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu uhapsili su U. M. (1992) iz okoline ovog grada zbog postojanja...

„Radost Evrope” od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope” održaće se 54. put od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Nikodijević: Beograd postavio visoke standarde u organizaciji velikih sportskih...

Beograd je grad sporta i vodeći grad u Jugoistočnoj Evropi kada su u pitanju organizacije sportskih događaja...

Šapić: Građani dobili mesto gde konačno mogu dostojanstveno da...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas novoizgrađeno groblje za kućne ljubimce u Bloku 51 i tom...
FB