Srbija ima jasan pravac i viziju u oblasti zaštite životne sredine, kaze Ministarka zaštite životne sredine – Vujović

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je danas da su Vlada Srbije i resorno Ministarstvo jasno odredili prioritete u zaštiti životne sredine, a to podrazumeva posvećenost svim aktivnostima iz Zelene agende za Zapadni Balkan čime će se značajno unaprediti stanje u ovoj oblasti.

Vujović je na Kalemegdanu otvorila manifestaciju povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine i naglasila da je čista i zdrava životna sredina od suštinske važnosti za budućnost, a strateški put Srbije pridruživanje EU.

Ministarka je navela da se otvaranjem Klastera 4 i Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, potvrdila rešenost Srbije za usklađivanjem sa svim standardima EU.

Prema njenim rečima, prioriteti kojima smo posvećeni odnose se na poboljšanje kvaliteta vazduha, unapređenje sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i na borbu protiv klimatskih promena.

Samo povećanje budžeta našeg Ministarstva za blizu 90 odsto u odnosu na 2020. godinu jasno pokazuje da je ulaganje u zaštitu životne sredine prioritet i da će se u narednom periodu realizovati značajni infrastrukturni projekti, koji će unaprediti ekološku sliku naše zemlje, rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da se u gotovo svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji trenutno realizuju zeleni projekti, među kojima su i projekti za pravilan tretman otpadnih voda, ali i projekti za pravilno upravljanje komunalnim otpadom.

To će se, dodala je ona, pozitivno odraziti na kvalitet životne sredine, ali i na kvalitet života građana.

Veliki odziv lokalnih samouprava na naše javne konkurse za zamenu kotlova u javnim ustanovima i domaćinstvima, pošumljavanje i zaštitu zemljišta, govori u prilog tome da svest o zaštiti životne sredine i kvalitetu vazduha na lokalnom nivou značajno raste i da smo odlučni na svim nivoima da radimo na poboljšanju životne sredine, rekla je Vujović.

Ministarka je napomenula da će od postojećih 3.500 divljih deponija u Srbiji do septembra biti uklonjeno 700 deponija i dodala da država sistemski radi i na rešavanju pitanja istorijskog otpada u skladu sa evropskim standardima, kao i da će u naredne dve godine na taj višedecenijski problem konačno biti stavljena tačka.

Sve ove aktivnosti su potvrda da Srbija ima jasan pravac i viziju u oblasti životne sredine, ali je izuzetno važno da radimo i na podizanju svesti građana da samo udruženim snagama možemo da osiguramo čistiju budućnost, poručila je Vujović.

Obraćajući se prisutnima, Vujović je čestitala Dan zaštite životne sredine i zahvalila EU partnerima na finansijskoj, stručnoj i operativnoj podršci koju pružaju Srbiji, uz poziv građanima da čuvaju životnu sredinu.

Obeležavanje Evropske zelene nedelje u Srbiji otpočelo je implementacijom Projekta odvajanja otpada u domaćinstvima u četiri regiona, odnosno 17 gradova i opština, s ciljem povećanja stope reciklaže.

Današnja mnifestacija u Beogradu, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, ujedno je i završni događaj u okviru ovogodišnje Evropske zelene nedelje.

izvor> Vlada

foto> Vlada