Foto: RTRS

VIDEO Lavrov dao veliki intervju za RTRS

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov dao je duži intervju Radio-televiziji Republike Srpske. On je Zapadu poručio da će se njegova politika proširenja NATO-a loše završiti, a zatim je govorio o situaciji na Balkanu.

On je ponovio tvrdnje da Zapad pokušava nezakonito da podstakne djelovanje Sarajeva na donošenje spoljnopolitičkih odluka ne vodeći računa o stavovima Republike Srpske, te da je to najgrublje kršenje Dejtonskog sporazuma.

Video: RTRS

„Ne želim da kažem da Bošnjaci u nečemu greše, ali dejtonski principi zahtevaju saglasnost tri konstitutivna naroda. A, što se tiče nezavisnosti BiH, obratite pažnju, Amerikanci imaju posebnog ambasadora koji je odgovoran za sprovođenje izborne reforme u BiH.to mnogo govori o tome koliko su vlasti u Sarajevu nezavisne“, rekao je šef ruske diplomatije.

Kijevski režim je podsticao nacističke prakse, Evropa je to mirno posmatrala

Lavrov je rekao da Kristijan Šmit nema legitimitet visokog predstavnika jer nije izabran po proceduri. „Takav nelegitiman izbor je odobrio Zapad jer želi da manipuliše Bosnom i Hercegovinom za svoje interese i od BiH napravi još jednu bazu za širenje NATO-a na Balkanu“, rekao je Lavrov.

Govoreći o očekivanjima Sarajeva da će Šmit nametnuti odluku i zabraniti izlazak na izbore srpskom članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, Lavrov je rekao da bi to bila nezakonita aktivnost. Zapad će pokušati da eksploatiše Bošnjake i napravi još jedno bezakonje, kaže Lavrov.

Sergej Lavrov rekao je u ekskluzivnom intervjuu Radio-televiziji Republike Srpske da je Zapad ćutao o težini problema u Ukrajini i da se stvara utisak da se u ovoj zemlji ništa nije dogodilo pre 24. februara. Tokom godina sabotaže sporazuma iz Minska ubijeno je 14.000 civila“, rekao je Lavrov.

News1.rs

Foto/video: RTRS