петак
септембар, 29

Podrška Nemačke u izgradnji komunalne infrastrukture u Srbiji

Predstavljena u:

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas u Jagodini da to ministarstvo, u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KFV, sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom.

Momirović je, nakon potpisivanja posebnog ugovora za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Jagodini, istakao da je do sada, u okviru okviru dugogodišnje bilateralne saradnje i finansijske i tehničke podrške SR Nemačke i KFV banke, obezbeđeno 274 miliona evra za prioritetne investicije u 34 grada u Srbiji.

Uz podršku KFV-a investirali smo i u 14 gradova sa više od 1,2 miliona stanovnika i time pokrili približno petinu stanovništva naše zemlje sa potpuno novom vodovodnom mrežom jer smo građanima obećali da ćemo nastaviti da gradimo infrastrukturu širom zemlje, rekao je on.

Ministar je ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže potpisao sa direktorom JP „Standard“ Draganom Lukićem, gradonačelnikom Jagodine Ratkom Stevanovićem i projekt menadžerom ispred KFV banke Stefani Rauprih.

Rauprih je tom prilikom rekla da se zajedničkim zalaganjem došlo do ovako dobro pripremljenog projekta, sa ciljem održivog urbanog razvoja i nastavka uspešne saradnje.

Predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković izrazio je zahvalnost ministru Momiroviću, Vladi Srbije, KFV-u i drugim institucijama zbog potpisanog ugovora i predstojećih radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Izgradnjom centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Jagodini kapaciteta za 72.000 stanovnika, investicione vrednosti 18 miliona evra, obezbediće se prečišćavanje otpadnih voda za grad Jagodinu i sela Trnava i Ribare, a u kasnijoj fazi i sela Rakitovo i Končarevo, gde živi približno 50.000 stanovnika Jagodine.

Pored postrojenja za prečišćavanje, projekat uključuje rekonstrukciju i proširenje postojećeg kolektorskog i kanalizacionog sistema, vrednosti šest miliona evra, s obzirom na to da je to jedan od ključnih uslova za efikasan rad budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...

(FOTO) Na severu Kosova i Metohije nastavljena prekomerna demonstracija...

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da je jutros na severu Kosova i...

Uhapšen muškarac u Kruševcu zbog teške saobraćajne nesreće sa...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu uhapsili su U. M. (1992) iz okoline ovog grada zbog postojanja...

„Radost Evrope” od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope” održaće se 54. put od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Nikodijević: Beograd postavio visoke standarde u organizaciji velikih sportskih...

Beograd je grad sporta i vodeći grad u Jugoistočnoj Evropi kada su u pitanju organizacije sportskih događaja...

Šapić: Građani dobili mesto gde konačno mogu dostojanstveno da...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas novoizgrađeno groblje za kućne ljubimce u Bloku 51 i tom...
FB