Podrška Nemačke u izgradnji komunalne infrastrukture u Srbiji

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas u Jagodini da to ministarstvo, u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KFV, sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom.

Momirović je, nakon potpisivanja posebnog ugovora za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Jagodini, istakao da je do sada, u okviru okviru dugogodišnje bilateralne saradnje i finansijske i tehničke podrške SR Nemačke i KFV banke, obezbeđeno 274 miliona evra za prioritetne investicije u 34 grada u Srbiji.

Uz podršku KFV-a investirali smo i u 14 gradova sa više od 1,2 miliona stanovnika i time pokrili približno petinu stanovništva naše zemlje sa potpuno novom vodovodnom mrežom jer smo građanima obećali da ćemo nastaviti da gradimo infrastrukturu širom zemlje, rekao je on.

Ministar je ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže potpisao sa direktorom JP „Standard“ Draganom Lukićem, gradonačelnikom Jagodine Ratkom Stevanovićem i projekt menadžerom ispred KFV banke Stefani Rauprih.

Rauprih je tom prilikom rekla da se zajedničkim zalaganjem došlo do ovako dobro pripremljenog projekta, sa ciljem održivog urbanog razvoja i nastavka uspešne saradnje.

Predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković izrazio je zahvalnost ministru Momiroviću, Vladi Srbije, KFV-u i drugim institucijama zbog potpisanog ugovora i predstojećih radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Izgradnjom centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Jagodini kapaciteta za 72.000 stanovnika, investicione vrednosti 18 miliona evra, obezbediće se prečišćavanje otpadnih voda za grad Jagodinu i sela Trnava i Ribare, a u kasnijoj fazi i sela Rakitovo i Končarevo, gde živi približno 50.000 stanovnika Jagodine.

Pored postrojenja za prečišćavanje, projekat uključuje rekonstrukciju i proširenje postojećeg kolektorskog i kanalizacionog sistema, vrednosti šest miliona evra, s obzirom na to da je to jedan od ključnih uslova za efikasan rad budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

izvor> Vlada

foto> Vlada