(FOTO) Obeležena slava grada Beograda – Spasovdan

Svetom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača u Starom dvoru i litijom od Vasnesenjske crkve do Hrama Svetog Save danas je obeležena slava grada Beograda – Spasovdan.

Domaćin slave i zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je na svečanom prijemu u Starom dvoru da Beograd obeleževa ovaj dan od 1403. godine.

–U čast obnove i napretka slavimo Vaznesenje gospodnje – Spasovdan od kada je u vreme despota Stefana Lazarevića naš Beograd, 1403. godine postao srpska prestonica. Vaznesenje je simbol Hristove pobede, kome je prethodilo Vaskrsenje – istakao je Vesić.

On je podsetio da je despot Stefan Lazević upravo izabrao Spasovdan za slavu grada, jer je Beograd te 1403. godine bio opusteo i razrušen, a Srbija posle Kosovskog boja pred nestankom.

–Za samo nekoliko decenija, mudri despot Stefan Lazarević je načinio od Srbije snažnu i bogatu zemlju, a od Beograda jednu od najsnažnijih evropskih tvrđava. Naš najveći istorijsko-pravni akt srednjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik obnarodovan je upravo na Spasovdan, 1349. godine, a dopunjen na isti dan pet godina kasnije – podsetio je Vesić.

Ukazao je da je na proslavi Spasovdana 1938. godine grad Beograd – grad heroj, kako je naglasio, odlikovan najvišim ratnim odlikovanjem – Karađorđevom zvezdom sa mačevima četvrtog stepena.

–Vaznesenjska crkva, sagrađena kao gradska crkva 1863. godine na predlog mitropolita Mihajla, koji je prethodno obnovio spasovdansku litiju 1862. godine, i u kojoj se i dan danas čuva originalni barjak iz 1938. godine, a kao poklon čuvenog gradonačelnika Beograda Vlade Ilića. Iz ove crkve, koja čuva uspomenu na gradsku slavu, blaženopočivši patrijarh Pavle, 1992. godine, pre tačno 30 godina obnovio je našu litiju – naglasio je Vesić.

On je istakao da će građani Beograda i danas ponosno šetati iza tog barjaka.

–Šetaćemo iza ikone Presvete Bogorodice, onako kako su šetali i stanovnici Beograda, 1521. godine kada su krenuli na marš do Istambula. Kada su sa sobom poneli čuvenu ikonu Bogorodice – beogradske, koja se nalazila u našoj najstarijoj crkvi – Uspenja presvete Bogorodice u Donjem gradu Beogradske tvrđave – naveo je domaćin slave.

Vesić je napomenuo okupljenim zvanicima da pripadamo narodu koji više od osam vekova ima svoj ustav i zakone, te da živimo u gradu koji duže od šest vekova slavi svoju slavu.

–Koliko naroda u svetu može da se pohvali time. Zato kada pričamo o istoriji ne nasedajmo na lažnu dilemu prošlost ili sadašnjost. Istoriju pamtimo, od nje učimo i takvi ponosno koračamo u budućnost. Zato je Beograd poslednjih godina podigao spomenike Stefanu Nemanji i despotu Stefanu Lazareviću, ali i Milutinu Milankoviću, Borislavu Pekiću, Aleksandru Deroku i Matiji Banu. Zato će narednih godina Beograd dobiti spomenike posvećene kralju Dragutinu, kralju Aleksandru, ali i Milošu Crnjanskom, Meši Selimoviću, Branku Pešiću, Jovanu Jovanoviću – Zmaju, kao i Vladi Iliću, pod čijim ćemo barjakom i danas šetati – naveo je zamenik gradonačelnika.

Podsetio je da su u prethodnom periodu ulice u Beogradu dobili knez Pavle Karađorđević, princeza Olivera, kneginja Julija i kraljica Draga Obrenović, dok je mesto ubistva kneza Mihaila Obrenovića na Košutnjaku obnovljeno kako i zaslužuje.

–Zato smo naš Beograd ponovo učinili srpskim gradom. To nam je pomoglo da svoj grad gradimo i razvijamo kako bi postao savremen i moderan. Nastavićemo tako i u buduće, jer prošlost pamtimo i slavimo, a budućnost uzimamo za našu decu i naš Beograd – ukazao je Vesić. 
On je podseti da je slava prilika da se okupi porodica.

–Naša beogradska porodica je velika, jer ima oko dva miliona članova. Naša slava je prilika da se danas okupimo i zaboravimo na sve razlike, svađe, interese i na sve što nas deli i izaberemo ono što nas spaja. Da zajedno sa nama slave i naši sugrađani, koji nisu pravoslavne vere jer ovo je zajednička proslava svih nas – ukazao je Vesić.

Domaćin slave je prethodno pozdravio sve prisutne zvanice – patrijarha srpskog Porfirija, nadbiskupa Stanislava Hočevara, muftiju beogradskog Mustafu Jusufspahića, predsednika Narodne skupštine Ivicu Dačića, ministre u Vladi Republike Srbije, predstavnike diplomatskog kora, predsednike opština i direktore javnih preduzeća, te posebno srpsku decu sa Kosova i Metohije i iz Crne Gore, koja su došla u Beograd ovim povodom.

 Patrijarh srpski Porfirije je prisutnima čestitao slavu grada Beograda.

–Grad Beograd, slobodno možemo reći vekovima oblikuje sebe verom u Boga. Pre svega hrišćanskom i pravoslavnom  verom, a to znači da je i život građana kroz razne epohe ustrojavan na tim vrednostima – istakao je patrijarh.

On je ukazao da je ove godine litija posvećena miru.

–Litija u principu jeste molitva i ove godine molićemo se za mir u svetu, a u naše dane naročito je to potrebno. Ono što kao ljudi ne možemo sami, neophodno je da izmolimo od Boga – da nam prosvetli um, zagreje srce i vrati na put univerzalnih i fundamentalnih principa vere – ukazao je patrijarh Porfirije.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, koji su uz domaćina slave Gorana Vesića isekli slavski kolač, te zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, članovi Gradskog veća, odbornici, sekretari i predstavnici gradskih preduzeća. 

izvor> beograd.rs

foto> beograd.rs