Ministar finansija Mali: Srbija ekonomski stabilna sa visokom stopom BDP-a

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali poručio je danas da se strani ulagači i poslovni ljudi širom sveta mogu osloniti na Srbiju jer se u doba najveće ekonomske krize pokazala jakom i odgovornom, a to se odražava u visokim stopama privrednog rasta i stabilnim javnim finansijama.

Mali je, govoreći na Generalnoj skupštini Saveta biroa sistema zelene karte, koju organizuje Udruženje osiguravača Srbije, a na kojoj prisustvuju predstavnici osiguravača i poslovnih delegacija iz 47 zemalja sveta, poručio da je značajno to što je Beograd organizator događaja na kojem se mogu razmeniti iskustva i ideje u cilju unapređenja poslovanja.

Ministar je rekao da je svestan da je za osiguravače tamo gde posluju bitna stabilnost zemlje i predvidljivost u poslovanju, i podsetio na to da je u prvom kvartalu ove godine Srbija imala stopu privrednog rasta od 4,4 odsto i da se u drugom kvartalu očekuje da ona bude između 3,7 i 3,9 odsto.

Došli ste u zemlju koja se u vreme najveće krize pokazala stabilnom. Svako obećanje, ali i sve svoje obaveze ispunjavamo na vreme, iako su i mnogo veće i jače zemlje poklekle pred krizom. S druge strane, Srbija je stabilna i ostvaruje najviše stope rasta ikada, ukazao je on.

Prema njegovim rečima, naša zemlja je 2020. godine, kada je nastupila pandemija koronavirusa, reagovala brzo i efikasno, sa približno 8,8 milijardi evra pomoći koje su uložene u privredu i građane kako bi se umanjile negativne posledice zdravstvene krize.

Mi smo u dve godine, 2020. i 2021, kumulativno, što je za vas koji se bavite osiguranjem, veoma važno da znate, imali najvišu stopu rasta BDP-a u Evropi, naveo je Mali, dodajući da se Srbija može pohvaliti stabilnim javnim finansijama, ali i drugim inicijativama kojima potvrđuje svoju posvećenost stabilnosti u regionu.

Uprkos pandemiji i globalnoj krizi imamo inicijativu kao što je „Otvoreni Balkan“, rezultate kao što su stabilnost javnih finansija i rast našeg BDP-a, uprkos recesiji u velikom broju drugih zemalja, poručio je Mali.

Ministar je rekao da se un Srbiji gradi deset novih auto-puteva i brzih saobraćajnica i izrazio očekivanja da će se u što kraćem vremenu izaći iz ovog perioda neizvesnosti.

Ceo svet se danas suočava sa možda najvećom ekonomskom krizom. Imali smo pandemiju, pa sada imamo energetsku krizu, probleme u lancu snabdevanja i sukob u Ukrajini, ukazao je on.

Mali je još jednom pozdravio predstavnike osiguravača i u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i poželeo im da u ovo teško vreme nađu načina da unaprede poslovanje i u što kraćem periodu ova teška vremena ostave iza sebe.

Ministar je, govoreći o rezultatima Srbije, podsetio i na to da je srpski javni dug daleko ispod nivoa Mastrihta i iznosi 52 odsto udela u BDP-u.

To je, kako je dodao, manje nego što imaju neke druge veće i razvijenije zemlje, čiji udeo javnog duga u BDP-u premašuje sto procenata.

I naša stopa nezaposlenosti je niža nego 2019. godine. U Srbiji se i dalje otvaraju fabrike. Priliv stranih direktnih investicija prošle godine iznosio je 3,9 milijardi evra, više nego 2019. godine, koja je bila rekordna sa 3,8 milijardi evra. Sa velikim brojem novootvorenih fabrika i inicijativom „Otvoreni Balkan“, koja podrazumeva regionalno ukidanje granica između zemalja Zapadnog Balkana i veći promet vozila i robe, mi zaista nudimo perspektivu, poručio je Mali.

On je istakao i da se Srbija, u nekim oblastima, poput osiguranja, već oseća kao deo evropske porodice, dodavši da je ponosan na to što je naše udruženje osiguravača već skoro 70 godina član Saveta biroa sistema zelane karte.

Naši vozači imaju ista prava kao i vozači u Evropskoj uniji. Mi se već osećamo da smo deo evropske porodice, to se upravo na neki način oslikava i kada je zelena karta u pitanju, a nadam se da ćemo formalno uspeti da postanemo punopravni član EU u narednih nekoliko godina, rekao je on.

Republika Srbija i Udruženje osiguravača Srbije su deo Saveta Biroa sistema zelene karte gotovo 70 godina.

Na srpskom tržištu osiguranja posluje 20 društava za osiguranje i reosiguranje, a uslovima krize izazvane pandemijom koronavirusa, u Srbiji je očuvana likvidnost i solventnost osiguravajućih društava i omogućen stabilan razvoj tržištu osiguranja.

izvor> Vlada

foto> Vlada