Zorana Mihajlović za BBC: „Interesi ruskih lobija su bili jači“ kada se birao izvor gasa u Srbiji

Usred rata u Ukrajini i energetske krize zbog uvođenja sankcija Rusiji, Srbija i dalje ima samo jedan izvor snabdevanja gasom – rusku cev.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije kojoj je istekao mandat i ministarka za energetiku i rudarstvo, krivca za to pronalazi „u višedecenijskim odlukama Srbije, gde se zemlja opredelila da samo koristi ruski gas i ništa više“, pise BBC.

„Zašto? Verovatno zato što su interesi ruskih možda lobija bili jači od svih drugih“, kaže Mihajlović za BBC.

„Mi smo praktično predali i naftnu i gasnu privredu Ruskoj Federaciji još 2008. godine – mislim da je to pogrešno, a ova kriza je samo pokazala koliko.“

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara 2022. godine, a Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u Evropsku uniju koja nije uvela sankcije Rusiji, kao što su to uradile članice Unije, ali i brojne druge zemlje sveta.

Pored energetske, Srbiju poslednjih meseci trese i politička kriza pred formiranje nove Vlade, koja treba da odluči da li će slediti spoljnu politiku EU i uvesti sankcije Moskvi.

„Lomiće se budući razvoj Srbije na pitanju energetike“, dodaje ona.

Zorana Mihajlović je članica Predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Na već ozbiljnu nedoumicu, da li je pobornica politike uvođenja sankcija Rusiji, Zorana Mihajlović odgovara da „treba da učinimo sve što je u našoj moći da budemo članica Evropske unije“.

„To podrazumeva svakako, u određenom vremenskom periodu koji je ispred nas i u dogovoru sa članicama EU, i određene mere“, dodaje ona.

„Kao i naše usklađivanje sa spoljnom politikom Evropske unije.“

Telefonski razgovor Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i Vladimira Putina, predsednika Rusije, za Zoranu Mihajlović „ne menja mnogo“ u odnosima dveju zemalja.

Posle razgovora održanog 29. maja, Vučić je rekao da će Srbija i Rusija sklopiti trogodišnji ugovor o snabdevanju gasom Srbije, a da će cena zavisiti od formule koja se menja u zavisnosti od cene nafte, pise BBC.

Ministarka Mihajlović pojasnila je da će cena biti oko 400 dolara za hiljadu metara kubnih gasa, kao i da će, bez obzira na promenu vrednosti nafte od koje zavisi i cena plavog energenta, ona „biti povoljna“.

„Najvažnije u energetici jeste da gas dođe, to je bila najvažnija tema razgovora“, kaže Mihajlović.

„Značajno je i što je Srbija dobila ugovor na tri godine: da je ostalo da se on menja na mesec ili dva, to bi bila velika nestabilnost za svaku državu, pa i našu.“

Kad god se pregovara o energetici, Mihajlović kaže da se zapravo pravi „komercijalno-energetsko-politički dogovor“.

Deo koji treba da se dogovori, smatra ona, jesu dodatne količine gasa koje su Srbiji neophodne tokom zime.

News1.rs

Izvor: BBC

Foto: Zoran Petrovic BBC