Zabranjeno služenje liturgije u crkvi Hrista Spasa u Prištini

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da su pripadnici Kosovske policije zabranili jutros nekolicini vernika i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve da u crkvi Hrista Spasa u Prištini prisustvuju i služe liturgiju povodom Spasovdana.

Kada su se jutros vernici i sveštenici okupili ispred tog hrama, pripadnici policije u većem broju nisu im dozvolili ni da priđu svetinji niti da uđu u nju.

Da bi izbegli bilo kakav incident i zaštitili vernike, sveštenici su pozvali okupljene da se upute ka crkvi Svetog Nikole u Prištini, gde je potom služena liturgija.

Nema sumnje da je ovakav necivilizacijski postupak Kosovske policije direktno dirigovan od strane vlasti u Prištini i pokazuje njihov odnos prema verskim slobodama na Kosovu i Metohiji, SPC i verujućem srpskom narodu.

Srbima se brani da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se pravoslavni hramovi svakodnevno skrnave i to je realnost s kojom živi naš narod na Kosovu i Metohiji.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podseća i na to da su prošle godine na ovom istom hramu ispisani grafiti „Isus mrzi Srbe“, uz brojne druge pogrdne poruke.

Krajnje je vreme da predstavnici međunarodne zajednice jasno vide s kakvim se progonom suočavaju Srbi na Kosmetu i da preduzmu odgovarajuće korake kako bi zaštitili njihova legitimna prava i slobode, navodi se u saopštenju.

izvor> Vlada

foto> Vlada