Vlada: Odlični rezultati mera podsticaja zapošljavanja mladih u prva tri meseca

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da je tokom prva tri meseca primene novih poreskih olakšica, koje su stupile na snagu 1. marta ove godine, za zapošljavanje, pre svega mladih, i pre svega za inovativna preduzeća, zabeleženo veliko interesovanje kompanija.

Podsticaj, koji je prevashodno namenjen lakšem zapošljavanju mladih i njihovom uvođenju u svet rada (propisan Zakonom o porezu na dohodak građana i Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje), od početka marta do kraja maja iskoristilo je 910 osoba zaposlenih kod 553 poslodavca.

Navedena olakšica podrazumeva efektivno umanjenje poreza i doprinosa na plate novozaposlenih od čak 70 odsto do kraja 2024. godine.

Drugu poresku olakšicu, za zaposlene na projektima istraživanja i razvoja u firmama u Srbiji (propisana Zakonom o porezu na dohodak građana i Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje), u istom periodu iskoristile su 434 osobe zaposlene kod 41 poslodavca.

Pomenuta olakšica podrazumeva efektivno umanjenje poreza i doprinosa na plate zaposlenih od čak 70 odsto za deo plata zaposlenih srazmerno vremenu koje su proveli na istraživačko-razvojnim poslovima.

Ovakav rezultat je veoma značajan, imajući u vidu da je ovo mera direktno usmerena na mlade koji dobijaju svoje prvo zaposlenje.

Vlada Srbije ostaje posvećena dodatnom unapređenju poslovne klime u Srbiji, borbi za radna mesta i stvaranju prilika za mlade, kao i digitalizaciji i visokim tehnologijama, za koje veruje da će umnogome pomoći tranziciju domaće ekonomije ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama.

izvor> Vlada

foto> Vlada