петак
март, 31

Vesić: Ponovo raspisan tender za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda „Krnjača”

Predstavljena u:

Grad Beograd i Evropska investiciona banka (EIB) ponovo su raspisali tender za fabriku za prečišćavanje otpadnih voda „Krnjača”, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

– Na prethodnom tenderu nije podneta nijedna prijava iako je 38 domaćih i evropskih kompanija otkupilo dokumentaciju. Izvođači su se bojali da zbog rata u Ukrajini i rasta cena građevinskog materijala i radne snage započnu posao koji treba da traje 30 meseci, a na kome je bilo dozvoljeno samo deset odsto povećanja cene. Sada su EIB i Grad Beograd promenili ovu odredbu u skladu sa novom evropskom praksom u krizi i odlukama Grada Beograda. Zainteresovani ponuđači mogu da dostave prijave do 2. avgusta, a tender se sprovodi na osnovu ugovora koji je Grad Beograd zaključio sa Evropskom investicionom bankom za realizaciju izgradnje kanalizacije na levoj obali Dunava – objasnio je Vesić.

Tender obuhvata projektovanje i izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Krnjači, sa planiranim proširenjem kapaciteta u budućnosti. U fabrici će se odvijati svi procesi neophodni za postizanje biološki ispravnih standarda za ispuštanje prečišćenih voda u Dunav.

– To znači da više nijedna kap otpadnih voda iz kanalizacije na levoj obali Dunava, koja se takođe gradi, neće odlaziti u Dunav ako nije biološki tretirana tako da ne zagađuje životnu sredinu – rekao je Goran Vesić.

Vesić je istakao da je Grad Beograd u prethodnom periodu izgradio preko sedam kilometara sekundarne kanalizacione mreže u Bloku braće Marić u naselju Krnjača.

– U toku je izgradnja kanalizacione crpne stanice „Krnjača 2” kroz koju će se potiskivati otpadne vode na putu ka postrojenju za prečišćavanje. Takođe, u toku je i izgradnja oko pet kilometara sekundarne kanalizacione mreže za deo naselja Krnjača u MZ Dunavski venac na području oko ulica Jovice Vasiljevića i Grge Andrijanovića – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Vesić je posebno istakao da je u toku tender Grada Beograda i Evropske investicione banke za izgradnju 80 kilometara kanalizacije na području naselja Krnjača, sa kolektorima na Zrenjaninskom putu, u Borči i Kotežu i sa rekonstrukcijom postojećih kanalizacionih crpnih stanica. Na taj način biće izgrađena kanalizacija na najvećem delu leve obale Dunava.

Rekao je da će Evropska unija podržati izgradnju kanalizacije novčanim grantom i da očekuje da taj ugovor bude potpisan do kraja godine.

– Hvala Evropskoj uniji na odluci da novac uloži u izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava i da nam na taj način omogući da deo novca koji smo planirali za izgradnju kanalizacije iskoristimo za druge projekte. Očekujemo sličnu podršku Evropske unije za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici sa sekundarnom kanalizacijom u delovima Zemuna i u Surčinu – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da je posebno srećan jer se kanalizacija na levoj obali Dunava konačno gradi.

– Uprava Grada Beograda, čiji sam ponosni deo, obezbedila je novac, uradila projekte i počela izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava. Kanalizacija se ovde obećava od 1990. godine i mogao bih da napravim ceo zid sa novinskim tekstovima o lažnim obećanjima za kanalizaciju. Sadašnja Uprava grada je prva koja kanalizaciju zaista gradi – rekao je Vesić.

izvor> beograd.rs

foto>Palilula.info

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

(FOTO) Uhapšen osumnjičeni za krijumčarenje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije i Uprave granične policije, u saradnji sa...

Horor u Zrenjaninu: Tela muža i žene pronađena u...

Dva tela u fazi raspadanja pronađena su sinoć u Zrenjaninu, a prema prvim informacijama sumnja se da...

Mini venčanica Ruskinje Maine koja se udala u Srbiji...

Svaka žena na dan svog venčanja želi da izgleda i da se oseća posebno, a venčanica je...

Kada joj priđe muškarac, počinje da se brani i...

Devojčica (8) koju je otac Uroš Pašajlić godinama držao zatočenu u štrokavom stanu i kadi na Zvezdari...

Vlada usvojila više zakonskih predloga i odluka

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima...

Nastavak jačanja kapaciteta Vojske Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je danas obilazak Raškog upravnog okruga posetom...
FB