уторак
октобар, 3

Set mera za podizanje životnog standarda građana

Predstavljena u:

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će za ekonomske mere, koje su nedavno predstavljene, biti izdvojeno 23 milijarde dinara u toku ove godine i da je taj novac rezultat ušteda u budžetu i vođenja odgovorne ekonomske politike.

Mali je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da je za prvih pet meseci planiran deficit budžeta od 120 milijardi dinara, a da je manjak samo 35 milijardi dinara.

Prema njegovima rečima, ušteđeno je 85 milijardi dinara za prvih pet meseci, pri čemu je deo ušteđenog novca usmeren poljoprivrednicima, a deo u kapitalne investicije.

On je istakao da novca za pomenute svrhe ima i da neće biti zaduživanja, dodavši da ova odluka nije doneta preko noći i da nije reč o merama koje se donose kao deo početka izborne kampanje.

Potpredsenik Vlade je rekao da je ovaj set mera usmeren ka tome da se podigne životni standard građana i održi realni nivo dohotka, usled inflacije, koja će ove godine biti između 10 i 11 odsto, dok će povećanje plata kumulativno biti 30 odsto.

Mali je, govoreći o konkretnim benefitima za kategorije zaposlenih, podsetio na to da će od 1. septembra ove godine svi zaposleni u predškolskim ustanovama, srednjem i visokom obrazovanju i u učeničkim domovima dobiti povećanje zarada od 5,5 odsto.

Prema njegovim rečima, isti procenat povećanja plata dobiće medicinske sestre u ustanovama zdravstvene zaštite i negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, a za sve ostale u javnom sektoru uslediće povećanje plata od najmanje deset procenata od 1. januara naredne godine.

On je predočio da će se ići na vanrednu indeksaciju penzija od 1. oktobra kada će penzije biti povećane za 5,5 odsto, a zatim dodatno redovno povećanje 1. januara naredne godine od 14,5 odsto, što će sve kumulativno dati povećanje od 20,9 procenata.

Kada se ta povećanja saberu sa povećanjima iz prethodne godine dolazi se do toga da će penzije za samo dve godine biti povećane 55,8 odsto, istakao je potpredsednik Vlade.

Mali je naveo da je isto tako važna mera dodela 10.000 dinara svakom detetu do 16 godina, a da je njen cilj da se podrže roditelji, preciziravši da će se prijave za ovu vrstu podrške obavljati od 20. avgusta do 20. septembra, a da će odmah nakon toga pomoć biti isplaćena.

Četvrta, i ne manje važna mera jeste dodela 100.000 turističkih vaučera. Do sada je već podeljeno približno 200.000 vaučera i očekuju se konkretni rezultati u turizmu, po tom pitanju, rekao je on i dodao da će za ovu meru biti izdvojeno još 500 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, Vlada čini sve što je u njenoj moći da unapredi životni standard stanovništva pa je na sednici 8. juna donela i odluku o pojeftinjenju hleba „Sava“ sa 57 na 54 dinara.

Potpredsednik Vlade je poručio da sve ide dobrim tokom, pa je tako i javni dug zemlje na nivou od 51,4 odsto udela u BDP-u, što je daleko više od nivoa Mastrihta, uz napomenu da je prosek javnog duga u Evropskoj uniji 95 odsto.

izvor> mfin.gov.rs

foto> mfin.gov.rs

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Neophodan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije i nenasilja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana...

Priština sama obavila istragu o Banjskoj kako bi sakrila...

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da takozvana kosovska...

Srbija poštuje Rezoluciju 1244 i učiniće sve da se...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare...

Šapić: Činimo sve da „treće doba“ našim starijim sugrađanima...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapićobišao je danas, povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba,Ustanovu Gerontološki centar Beograd...

Srbija ugrađuje žrtvu svojih nedužnih stradalnika u temelje slobode

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Jajincima da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu...

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...
FB