уторак
октобар, 3

Srbi na severu KiM konstruktivan činilac u mirnom traženju političkih rešenja

Predstavljena u:

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da je uveren da će Srbi u četiri opštine na severu Kosova i Metohije istrajati u svojim mirnim i demokratskim protestima jer se oni danas nalaze na poslednjoj liniji odbrane svojih osnovnih ljudskih i političkih prava.

„Standardni repertoar Kurtijevih neutemeljenih optužbi na račun Beograda i besmislenih uvreda na račun Srba na severu Kosova i Metohije više ne prolazi kod donosilaca političkih odluka na Zapadu, i svi njegovi pokušaji da izbegne obavezu poništavanja posledica eskalacije, koju je sam izazvao svojom arogancijom i bahatošću, osuđeni su na propast.

Kurti je suočen sa jasnim zahtevima međunarodnih posrednika i, umesto što nastavlja da propagandom u stranim medijima u drugima traži krivce i opravdanje za poslednju eskalaciju na severu pokrajine, od njega se očekuje da odustane od pokušaja da po svaku cenu izazove destabilizaciju regiona i sukobe širih razmera.

Srbi su poslednjih dana, budući da su Kurtijevi falangisti makar privremeno sprečeni u nastojanju da izazovu oružane sukobe, u svojim protestima protiv šovinističke politike Prištine pokazali dostojanstvo i uzdržanost na kojima bi im i Gandi pozavideo.

Jedina „nasilna banda” na severu Kosovu i Metohije je Kurtijeva specijalna policija, koja je tamo upućena da teroriše, zlostavlja i ubija goloruke pripadnike srpskog naroda.

Srbi će u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, uveren sam, istrajati u svojim mirnim i demokratskim protestima, jer oni se danas nalaze na poslednjoj liniji odbrane svojih osnovnih ljudskih i političkih prava.

Pozivamo i ovom prilikom predstavnike međunarodne zajednice na terenu da ostanu čvrsti u rešenosti da spreče dalje Kurtijeve pokušaje izazivanja sukoba, a Srbi će, sa svoje strane, kao i do sada, nastaviti da budu konstruktivni činilac u mirnom traženju političkih rešenja koja će garantovati njihova kolektivna prava i pre svega pravo na postojanje.

Dakle, Kurti bi, umesto što tvrdoglavo u stranim medijima nastavlja da brani tekovine svoje poražene politike mržnje i nasilja, trebalo smesta da prekine da blokira proces uspostavljanja Zajednice srpskih opština i da prestane da produbljuje međunacionalni jaz između srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji”, navodi se u izjavi direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

izvor> kim.gov.rs

foto> kim.gov.rs

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Neophodan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije i nenasilja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana...

Priština sama obavila istragu o Banjskoj kako bi sakrila...

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da takozvana kosovska...

Srbija poštuje Rezoluciju 1244 i učiniće sve da se...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare...

Šapić: Činimo sve da „treće doba“ našim starijim sugrađanima...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapićobišao je danas, povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba,Ustanovu Gerontološki centar Beograd...

Srbija ugrađuje žrtvu svojih nedužnih stradalnika u temelje slobode

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Jajincima da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu...

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...
FB