уторак
октобар, 3

Brnabić: Imate moju ostavku, Vučić: Jasno je da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, pitanje je meseca

Predstavljena u:

Mi ćemo nastaviti da čekamo neke ljude da dođu da razgovaramo, ali pošto nam je jasno da se nadaju stvarima koje se neće dogoditi, jasno je da ćemo morati da imamo prevremene parlamentarne izbore, pitanje je samo meseca, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je ponovio da prelazne lvade neće biti jer je za to potrebna njegova odluka, a takve odluke neće biti, pise euronews.rs.

„Nastavićemo da čekamo neke ljude da dođu da razgovaramo, nikada se neće dogoditi da neko na ulici preuzima vlast. Sa tim prošlim vremenima je završeno. Mi ćemo da čekamo da se na razgovorima pojave oni koji će da misle na srpsko društvo, a ne na sebe i sitne interese. Verujem da ćemo ipak pronaći sagovornike u onima koji treba da pokažu ozbiljnost, ako ne – idemo na izbore“, rekao je Vučić.

To, dodao je, znači ubrzano raspuštanje Skupštine Srbije jer postoje rokovi.

„Ona (premijerka Ana Brnabić) podnosi ostavku, kao predsednik imam obavezu da u 30 dana ponudim madat nekom drugom. Ako nema većine u Narodnoj skupštini i kad se to kontatuje da nije moguće, ako Ana podnese ostavku, SNS neće želeti novi mandat jer smo zadoovljni njenim radom. To znači da nam posle tih mesec dana ostaje još ustavnih 45-60 dana za održavanje novih izbora. U skadu sa tim mi smo spremi da se oko datuma i toga da li da budu još neki izbori istovremeno dogovaramo, ali to nije pitanje partijske volje već svih političkih činilaca“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će kao predsednik čekati da dođu na razgovor svi oni kojima je uputio taj poziv. 

„Uputiću ih da je to jedini mogući način da do promena koje toliko žele dođe – da se na izborima učestvuje, da na izborima dobiju većinsku podršku naroda i da onda od predsednika mogu da dobiju mandat za sastav nove vlade“, rekao je predsednik.  

 Vučić je rekao da su neki pravili tenzije ne zato što su imali političke zahteve, već zato što su imali zahteve pojedinih tajkuna za provođenjem njihovih interesa. 

„I to možete da vidite kroz zahteve, jer kroz zahteve ne postoji ni jedan zahtev koji se tiče dece. Ni jedan zahtev se ne tiče prava i položaja dece, nastavnika, bilo koje društvene grupe osim njih političara i jednog tajkuna“, rekao je predsednik. 

Vučić ističe da predsednica Vlade Ana Brnabić ne želi da ispuni zahtev opozicije i smeni ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića na silu i pod prisilom, jer sa pravom smatra da za to ne postoji ni jedan razlog. 

„Ne postoji ni jedan razlog, dovoljan razlog, jer je čovek na vredan, marljiv i odgovoran način taj posao obavljao, ali neki drugi računaju da je moguće da steknu poverenje naroda time što će da vrše pritisak na ulici i da će time moći da ostvare deo svojih političkih ciljeva koje na izborima očigledno ne mogu“, rekao je predsednik. 

Na konstataciju da se posle masovnih ubistava mnogo govori o prevenciji, a da se istovremeno u Skupštini čoje govor mržnje i pitanje kakav model to daje društvu Vučić je primetio da na govor u Skupštini ima primedbi i na jedne i na druge.

„Pozivam i jedne i druge da vode računa jer neki ljudi to gledaju. Ja nemam veremena jer imam drugog posla“, dodao je.

Tekst citajte na>euronews.rs

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Neophodan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije i nenasilja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana...

Priština sama obavila istragu o Banjskoj kako bi sakrila...

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da takozvana kosovska...

Srbija poštuje Rezoluciju 1244 i učiniće sve da se...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare...

Šapić: Činimo sve da „treće doba“ našim starijim sugrađanima...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapićobišao je danas, povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba,Ustanovu Gerontološki centar Beograd...

Srbija ugrađuje žrtvu svojih nedužnih stradalnika u temelje slobode

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Jajincima da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu...

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...
FB