уторак
октобар, 3

Otvorena nova pista na Aerodromu „Nikola Tesla”

Predstavljena u:

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju nove poletno-sletne piste na Aerodromu „Nikola Tesla”, koja je jedna od najvećih investicija na beogradskom aerodromu od njegove izgradnje.

Vučić je tom prilikom objasnio da će nova pista zameniti postojeću, koja će uskoro biti rekonstruisana, pri čemu se očekuje da se taj posao završi u prvoj polovini 2024. godine.

Nakon toga, novoizgrađena pista će ostati u upotrebi kao paralelna rulna staza i alternativna pista u slučaju potrebe, predočio je on i naveo da će nakon remonta postojeće piste kapacitet aerodroma sa šest miliona putnika biti povećan na 14 miliona.

Drugi smo po stopi rasta broja turista u Evropi, što su veoma važne stvari za naš budžet i zemlju, naveo je Vučić i ujedno podvukao da je avio-kompanija „Er Srbija” mudro poslovala i da je trenutno na njihovom računu 200 miliona evra, što je najbolji rezultat do sada.

Verujem da će ovo biti najveći aerodrom u regionu, što je zasnovano na činjenicama, jer Beograd postaje ekonomska regionalna luka, rekao je predsednik i poručio da je važno da se nastavi ulaganje i u terminal, parking metro i železničku stanicu, kako bi se grad povezao sa aerodromom.

Prema njegovim rečima, ova vazdušna luka biće povezana i sa velikim novim infrastrukturnim objektom – sajmom, koji će se graditi u neposrednoj blizini, ali i nacionalnim stadionom i drugim objektima.

Vučić je ocenio da je koncesioni ugovor sa „Vansijem” jedna od pet najboljih stvari koje je država uradila, dodavši da se sada ponosimo beogradskim aerodromom.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar istakao je da se danas ispisuje novi list u saradnji Srbije i Francuske, i dodao da je beogradski aerodrom prepoznatljiv simbol bilateralne saradnje dveju zemalja.

On je ocenio da Aerodrom „Nikola Tesla” ide ka tome da postane regionalno čvorište u vazdušnom saobraćaju, koje povezuje ekonomske centre Balkana i Jugoistočne Evrope.

Generalni direktor beogradskog aerodroma Fransoa Berizo ukazao je na to da izgradnja piste nije bio lak zadatak i da je za tri i po godine, od kada je počela izgradnja, mnogo toga urađeno.

Nova poletno-sletna staza duga je 3,5 kilometra, 100 metara je duža od postojeće, ukupne površine od približno 210.000 metara kvadratnih. Projekat uključuje i izgradnju pripadajućih manevarskih površina i četiri nove rulne staze, dok će postojeće tri biti rekonstruisane, precizirao je on.

Planirano je da svi ključni radovi na infrastrukturi aerodroma budu gotovi do kraja godine, a kompletna rekonstrukcija cele piste u prvoj polovini 2024. godine, naveo je Berizo i ujedno iskazao zahvalnost „Er Srbiji” na podršci.

On je dodao da se puštanjem u rad nove piste, modernizacijom terminala, parkinga i pristupnih saobraćajnica, značajno uvećava kapacitet aerodroma, objasnivši da je nova pista opremljena sistemom za sletanje pri uslovima smanjene vidljivosti i da može da opsluži sve vrste vazduhoplova.

Otvaranju nove poletno-sletne piste prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Izvor>Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Neophodan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije i nenasilja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana...

Priština sama obavila istragu o Banjskoj kako bi sakrila...

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da takozvana kosovska...

Srbija poštuje Rezoluciju 1244 i učiniće sve da se...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare...

Šapić: Činimo sve da „treće doba“ našim starijim sugrađanima...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapićobišao je danas, povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba,Ustanovu Gerontološki centar Beograd...

Srbija ugrađuje žrtvu svojih nedužnih stradalnika u temelje slobode

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Jajincima da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu...

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...
FB