уторак
октобар, 3

Počela izgradnja Nacionalnog odbojkaškog trenažnog centra

Predstavljena u:

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, tokom polaganja kamena temeljca za izgradnju Nacionalnog odbojkaškog trenažnog centra, da je naša zemlja postala svetska sila u odbojci, te da su naši odbojkaši i odbojkašice od 2017. godine osvojili ukupno 34 medalje.

Brnabić je prilikom obilaska radova, zajedno sa ministrom sporta Zoranom Gajićem i ministrom za javna ulaganja Markom Blagojevićem, objasnila da je reč o 13 zlatnih, 12 srebrnih i sedam bronzanih medalja, i konstatovala da je odbojka jedan od najtrofejnijih sportova u Srbiji.

Preduslov za kontinuitet tih vrhunskih rezultata jeste da naši sportisti, kada ovaj centar bude završen u maju 2025. godine, dobiju uslove dostojne svetskih prvaka, njihovog rada i talenta kako bi i buduće generacije mogle da budu tako uspešne, navela je premijerka.

Brnabić je iskazala zahvalnost generacijama odbojkaša i odbojkašica koje su nam donele neizmernu radost i ponos, i podvukla da su ovi sportisti i na drugi način lepo predstavili Srbiju.

Odbojkaški savez, kako je podsetila, organizovao je Evropsko prvenstvo 2021. godine, gde je na finalnom takmičenju postignut svetski rekord na ženskoj odbojkaškoj utakmici, koju je gledalo 20.565 gledalaca.

Sport u Srbiji generalno beleži dobre rezultate. U periodu od 2000. do 2011. godine, ukupun broj osvojenih medalja u olimpijskim i paraolimpijskim disciplinama bio je 156, dok je od 2012. do danas osvojena 341 medalja na olimpijskim i paraolimpijskim takmičenjima, precizirala je premijerka i dodala da je to porast za više od 118 odsto.

Prema njenoj oceni, to je rezultat posvećenog rada naših sportista i njihovih ekipa, ali i mnogostruko povećanog ulaganja u sport.

Naime, kako je naglasila, Vlada je povećala ulaganja u sport, tako da su novčane nagrade za medalje na olimpijskim i paraolimpijskim takmičenjima povećane za 100 odsto i isplaćuju se u roku od sedam dana.

Takođe, nikada nisu bile veće stipendije za mlade sportiste, a ove godine imamo i rekordan broj od 424 stipendista, navela je Brnabić i poručila da će Vlada nastaviti da ulaže u sport i da posebnu pažnju pridaje sportu u školama.

Za 380 fiskulturnih sala obezbedili smo rekvizite i opremu, a u sistem školskog sporta danas je uključeno više od 185.000 učenika osnovnih i srednjih škola, istakla je premijerka.

Ona je napomenula da se posebna pažnja pridaje i uključivanju što većeg broja devojčica osnovnog školskog uzrasta u sport, koje mogu potpuno besplatno da treniraju ono što žele.

Prema njenim rečima, trenutno je u taj program uključeno 3.000 devojčica, a on se realizuje u 20 gradova, na više od 50 lokacija, u 16 različitih sportova.

Gajić je naveo da smo svedoci velikih ulaganja u sport, izgradnje više malih stadiona širom Srbije, a očekuje se i početak izgradnje velikog nacionalnog fudbalskog stadiona, koji će promeniti deo Beograda iza Aerodroma „Nikola Tesla”.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će na brdu iznad budućeg trenažnog centra biti izgrađen veliki otvoreni sportski kompleks, koji će moći da koriste i profesionalni sportisti i rekreativci.

Tu će biti smešten atletski stadion, otvoreni i zatvoreni tereni za fudbal, košarku, rukomet i druge sportove, a pored njega se nalazi Sportski centar „11. april”, gde će broj zatvorenih bazena biti povećan sa tri na osam, naveo je on.

Generalni direktor Svetske odbojkaške federacije Fabio Azavedo rekao je da je ovo istorijski trenutak za odbojku jer će Nacionalni trenažni centar biti centar izvrsnosti i fantastičan primer za odbojku u Evropi i svetu.

Nacionalni trenažni odbojkaški centar imaće površinu od 20,3 hiljade kvadrata, a vrednost projekta je 22,4 miliona evra. Rok za završetak radova je nešto manje od dve godine.

Centar će imati tri sale za trening, dve sale za odbojku na pesku, smeštajne kapacitete za sportiste, prateće sportske objekte i pripadajući poslovni prostor, odnosno medicinski centar, teretanu, ordinaciju za sport i dve garaže.

izvor>Vlada

foto>Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Neophodan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije i nenasilja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana...

Priština sama obavila istragu o Banjskoj kako bi sakrila...

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da takozvana kosovska...

Srbija poštuje Rezoluciju 1244 i učiniće sve da se...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare...

Šapić: Činimo sve da „treće doba“ našim starijim sugrađanima...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapićobišao je danas, povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba,Ustanovu Gerontološki centar Beograd...

Srbija ugrađuje žrtvu svojih nedužnih stradalnika u temelje slobode

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Jajincima da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu...

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...
FB