Vučić: Prioritet države obezbeđivanje dovoljnih količina energenata i hrane

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić obišli su danas skladište Republičke direkcije za robne rezerve.

Vučić je tom prilikom naglasio da je država obezbedila dovoljne količine osnovnih životnih namirnica i da su robne rezerve pune, kao i da će naredni meseci biti iskorišćeni da se osiguraju dodatne količine energenata i hrane pred jesen i zimu.

Imajući u vidu činjenicu da nas očekuju jesen i zima koje će biti teške po pitanju hrane i energenata, važno je da pokažemo istinski domaćinski odnos i brigu za građane, kako bi oni znali da mogu da se oslone na svoju državu, koja gleda unapred šta može da se desi i nastoji da budemo osigurani i bezbedni, uz očuvanje javnih finansija, ne ugrožavajući stopu javnog duga, istakao je on.

Za nas je od presudnog značaja da obezbedimo dovoljne količine energenata, i krenućemo u izgradnju novih skladišta dizela i sirove nafte, za šta nam je potrebno godinu i po dana, rekao je Vučić i dodao da sledi dalja izgradnja skladišta za gas.

Prema njegovim rečima, važno je i da se obezbede dovoljne količine uglja i mazuta, što neće biti lako ako se sukob u Ukrajini ne zaustavi.

Vučić je, takođe, naglasio da je danas imao vrlo dobar razgovor sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i da su dogovoreni glavni elementi gasnog sporazuma, koji su vrlo povoljni po Srbiju.

Potpisaćemo ugovor na tri godine, formula će ostati ista, cena će biti veoma povoljna i ostaje da u razgovoru sa „Gaspromom“ postignemo dogovor o količini, objasnio je on.

Ako sve ovo realizujemo, imaćemo, po pitanju snabdevanja gasa, sigurnu zimu, a u zavisnosti od dodatnih razgovora znaćemo cenu. U ovom trenutku to je gotovo tri puta manje nego što će da plaćaju svi ostali u Evropi, predočio je Vučić.

On je ponovio da žitna kriza čeka svet, posle suše u Indiji i Argentini, koje su među najvećim izvoznicima žita, izrazivši uverenje da će država po tom pitanju uspeti da obezbedi sve neophodno.

Predsednik je precizirao da je uskladišteno 25.000 tona brašna samo u robnim rezervama, a ima i drugih mesta za čuvanje, zatim više od 54.000 tona pšenice, 94.000 tona kukuruza, 11,5 miliona litara ulja, 11,4 miliona kilograma pasulja, isto toliko miliona kilograma soli.

Nastavićemo da se pripremamo. Predstoje nam jun, jul i avgust za potpune pripreme u ove dve ključne oblasti dobavljanja energenata i nabavke hrane. To je ogromno finansijsko opterećenje za zemlju, ali gledamo kako to da rešimo bez problema za građane, rekao je Vučić.

izvor> Vlada

foto> Vlada